Umění již pošesté pomůže dobré věci. Tentokrát 26. 11. 2017 od 12:00 v pražském Paláci Žofín.

Umělec nemůže darovat nic menšího, než svůj vlastní obraz, který, když to umí, namaluje jako nic. A nic většího než svou duši a energii, kterou ukotví do svého díla a přenese jí tím na diváka.  Je to ta nejjednodušší forma, jak darovat všechno co umělec má a tím dokonce pomoci druhým lidem. V tomto případě nejen vizuální obrodou mysli, ale i penězi.
Ondřej Basjuk

Galerie KODL, významná aukční, prodejní a výstavní síň s více než stoletou rodinnou sběratelskou tradicí v Praze. Sídlí v reprezentativních prostorách bývalého Topičova salonu na Národní třídě.
Centrum Paraple, obecně prospěšná společnost, založená Zdeňkem Svěrákem a občanským sdružením Svaz paraplegiků, která od roku 1994 pomáhá lidem na vozíku s poškozením míchy a jejich rodinám zvládnout těžkou životní situaci. Sídlí v budově v pražských Malešicích, v oáze klidu.

Přátelství Martina Kodla a Františka Vyskočila, současného předsedy správní rady Centra Paraple, bylo základem vzniku Aukce pro Paraple. První impuls pro vznik aukce byl nápad Františka Vyskočila udělat aukci čítající větší počet děl, která by společně sháněli a poté by využili zkušenosti Martina Kodla a uspořádali klasickou aukci.
A právě zkušenosti Martina Kodla, který s podporou dobré rady Jana Kačera navrhl Františku Vyskočilovi vybrat deset kvalitních a zajímavých děl a ta dražit v rámci tradičních aukčních dní Galerie Kodl daly směr Aukci pro Paraple. A tak se v roce 2015 odehrála první aukce uměleckých děl ve prospěch Centra Paraple.

Díla darují většinou přímo jejich autoři, kteří to, stejně jako Ondřej Basjuk, považují za tu nejjednodušší formu pomoci.
Například pro Pastu Onera je to naprostá samozřejmost a myslí si, že by neuškodilo všem, co dělají umění, aby naplnili privilegium být umělcem: „Darovat svou tvorbu je skutečně to nejmenší, co můžu udělat, není to přímá pomoc, je to něco co vytvořím, někdo to promění v peníze a ty pomůžou tam, kde je to potřeba. Tím, že pomáháme někomu jinému, pomáháme vlastně sami sobě. Funguje to samozřejmě jen, když je pomoc nezištná. Ten pocit, co se vrací je příjemný a může být i motivací pro toho, kdo se rozhoduje, zda pomoci, nebo ne,“ sdělil s obdivem k těm, kteří pomoc druhým naplňují v přímé péči.

Kvalita Aukce pro Paraple stoupá s každým jejím pořadovým číslem. Poslední uskutečněná aukce byla s výsledkem 1 178 000 Kč zatím nejúspěšnější. Záměrně píšeme zatím, protože Martin Kodl neskrývá nadšení z úspěchu i z kvality darovaných děl: „Když vidím ta nádherná díla, jejich rostoucí kvalitu, mám upřímnou radost a mým přáním je zachovat tuto úroveň a být tak součástí krásné filantropie. Věřím, že dražitelé ocení i výběr šesté Aukce pro Paraple a to, že tím přispějí na blahodárné účely, berou jako umocnění celkové radosti.“

Dílo, které se zatím vydražilo za nejvyšší cenu, byl akryl Martina Krajce s názvem Eden, který se vyšplhal z vyvolávací ceny 60 000 Kč na obdivuhodných 300 000 Kč. Nejoblíbenější pořekadlo malíře Martina Krajce je „ranní ptáče dál doskáče“. Martin Krajc říká: „Ne vždy se mi podaří jej dodržet, ale v tomto pořekadle je dle mého určitě hodně pravdy.“ A zároveň dodává, proč se rozhodl pomoci zrovna Centru Paraple:  „Z mého pohledu se jedná o časem prověřenou organizaci, která má svoje specifické zaměření. V oblasti, na kterou se specializuje, dokáže propracovaným způsobem efektivně pomoci. Navíc je hospodaření centra transparentní.  Centrum Paraple i Galerie KODL jsou špičky ve svém oboru, synonymem tradice a naprosté záruky a důvěry. Motto aukce by tedy mohlo znít - S tradicí a důvěrou.“

Úspěchem Aukce pro Paraple je velmi potěšený i František Vyskočil: „Když jsme v roce 2015 s Martinem Kodlem uspořádali první Aukci pro Paraple, vůbec jsme netušili, jaká vznikne hezká a prospěšná tradice. Každé „poprvé“ je odvaha a tak trochu drzost. A mám velikou radost, že se sázka vyplatila a Aukce pro Paraple se stala významným podnikem na české aukční scéně, jejíž přínos si uvědomují samotní dárci. A s potěšením i sleduji, jak společné dobré dílo všechny zúčastněné baví. A za tuto sdílenou radost všem patří veliký dík.“  

Více na http://www.aukceproparaple.cz/ a http://www.galeriekodl.cz/.