Centrum Paraple se letos zapojilo do Ceny vévody z Edinburgu (DofE). Tuto cenu zaštiťuje britská královská rodina již od roku 1956.

Co je DofE?

Jedná se o mezinárodní vzdělávací program pro mladé lidi ve věku 16 - 25 let, který je podporuje v osobním rozvoji a získávání dovedností uplatnitelných v budoucím životě a práci. V jeho rámci se dlouhodobě a pravidelně věnují aktivitám ve 4 oblastech - rozvoj talentu, dobrovolnictví, sport a dobrodružná expedice. Program je aktuálně rozšířený do 140 států a po celé světě se do něj zapojilo už přes 8 milionů mladých lidí.

Zapojení Centra Paraple

Centrum Paraple se rozhodlo podporovat a pomáhat se rozvíjet svým mladým handicapovaným klientům i v těchto oblastech. Národní kanceláři DofE se tento návrh velmi líbil a ihned ho podpořili. Minulý týden se v Praze konala International Gold Event, setkání 100 účastníků z celého světa. Centrum Paraple na 2 dny připravilo program pro 10 z nich.
Byli zde zástupci Keni, Gibraltaru, Skotska, Severního Irska, Indie, Sri Lanky, České republiky a s nimi také dva vedoucí z Velké Británie a česká dobrovolnice. Cílem setkání a všech aktivit bylo ukázat, jak fungují lidé po poškození míchy a co vše Centrum Paraple dělá a nabízí.
V programu, mimo úvodní přednášky ředitele a prohlídky Centra Paraple, byly různé workshopy, které návštěvníkům pomohly proniknout do světa lidí na vozíku. "Dofáci" si, krom vyzkoušení jízdy na vozíku a různých pomůcek, zkusili také zahrát quadrurugby s naší reprezentací. Dále se ještě o něco více ponořili do sebe při workshopu s psychologem a ředitelem Centra Paraple, kteří se jim snažil přiblížit, co všechno se v životě s vozíkem změní.

dofe1 dofe2

dofe3 dofe4

Pro tyto mladé lidi to byl opravdu silný zážitek a proto se pak s plnou vervou pustili do práce. Na základě získaných informací zpracovali a připravili projekt, který prezentovali přímo před Princem Edwardem (hrabě z Wessexu, nejmladší syn královny Alžběty II. a jejího manžela Philipa, vévody z Edingurgu, zakladatele DofE). Byli velmi snaživí a měli velký zájem pomoci nám najít způsob, jak naše mladé klienty motivovat a umožnit jim Cenu vévody z Edinburgu splnit. Se svým projektem se dostali mezi tři nejlepší.
Poučné to bylo i pro nás. Účastníci nám totiž na oplátku přinesli informace o tom, jak v jejich zemích funguje systém pro handicapované a jaké jsou možnosti neziskových organizací.

A co dál?

Celkově to byl velmi vydařený víkend, který nás oboustranně obohatil a upevnil nás v přesvědčení, že DofE má smysl a opravdu mladé lidi posouvá vpřed. Naším nynějším cílem je toto přesvědčení přenést i mezi naše mladé klienty.

Pro více informací, nebo v případě zájmu kontaktujte Hanku Melicharovou na emailu 8.ysT65j-onrQOQhWknz2329g.

 dofe6 dofe5

dofe7 dofe8