Soběstačnost je pro klienty s míšním  poškozením cesta k větší nezávislosti a svobodě. Soběstačnost z pohledu fyzického (pohyb a mobilita) a svoboda z hlediska psychosociálního (žiju život, jak ho chci žít), to jsou jedny z cílů cest, po kterých Paraple doprovází své klienty. Soběstačný klient je  schopen  koordinace fyzické dopomoci, tak aby nebránila (ano, to se skutečně stává) jeho životnímu stylu.  Nácviky soběstačnosti a její koordinace nejsou  snadnou  dovedností, především v začátku vše vyžaduje velkou podporu odborníků i blízkých.

Týden soběstačnosti v Parapleti

Týden  soběstačnosti není v Parapleti žádnou novinkou. Již na přelomu minulého století byl důležitou součástí služeb Centra Paraple. Od té doby ho do našich programů stále zařazujeme, jako jejich běžnou součást, nebo např. nyní, jako tematický týdenní program.
Letos jsme týden soběstačnosti připravili v novém kabátě. S poměrně vysokými cíli, ale především s ohledem na individuální možnosti a potřeby jeho účastníků.
Aktivity byly směřované do prostor, kde se přirozeně odehrávají. To je velká výhoda Paraplete. Den tak začínal na pokoji ranním vstáváním, trénovalo se oblékání, přesuny na vozík a hygiena. V kavárně si klienti chystali snídani, na parkovišti se nacvičovaly přesuny do auta a nakládání vozíku. V prádelně klienti zjišťovali, jak naložit prádlo do pračky a poté ho pověsit. Nechybělo ani zametání, vysávání, vaření a následné mytí nádobí, večer nácvik ukládání a nočního polohování atd.

Program dále obsahoval i řadu přednášek, workshopů a skupin – např. na téma správný sed na vozíku, jak se starat o svůj vozík a sedák, výhody využití osobní asistence, cestování a volný čas na vozíku. Podstatnou novinkou byl příjezd rodinných příslušníku a blízkých v druhé polovině programu. Zapojili se do něj naplno, do společných i samostatných aktivit. Pro lepší pochopení specifik života na vozíku bylo také jedním z jejich úkolů zvládnout půl den na vozíku. Dalším krokem bylo naučit se kvalitně asistovat, ale současně si přitom ochránit svá záda a mnoho dalšího.
Kurz byl plný novinek i sebepoznávání. Každodenním  bodem programu  byla možnost sdílení, klientů, jejich blízkých i všech zaměstnanců, na komunitních a terapeutických skupinách.

Pro uvolnění a rozptýlení byl program protkaný i zážitkovým programem a společenskými aktivitami.
Ze zpětné vazby víme, že klienti hodnotili týden soběstačnosti velmi pozitivně, ale i jako náročný. Oceňovali získané vědomosti a dovednosti a celkově nastartovanou změnu. Domů odjížděli s motivací zařadit vše naučené do každodenního  života.