V současné chvíli ještě není shromážděn dostatek informací o konkrétních dopadech koronaviru COVID-19 na zdraví lidí po poranění míchy. Imunita je u těchto lidí oproti běžné populaci oslabená. Jak můžeme sledovat kolem sebe, průběh onemocnění může být značně individuální, je potom těžké říci, jaký průběh bude mít konkrétně u vás. Lze předpokládat, že horší průběh mohou mít lidé s omezenými dechovými funkcemi a se zhoršenou schopností vykašlávání. Proto jsou nejvíce ohroženou skupinou kvadruplegici a paraplegici, kteří mají následkem míšního poškození sníženou funkci dechových svalů.  Dalšími rizikovými faktory jsou věk, diabetes, srdeční a plicní onemocnění, stavy s dlouho hojícími se ránami, časté uroinfekce a kouření.


Zůstaňte pozitivní

Čtení o tom, že patřím do ohrožené skupiny, nemusí být příjemné. Ale při pročítání doporučení, která byla sepsána od srdce a s přáním podpořit udržení vašeho zdraví, snad o něco málo lehčí. Základem je totiž zůstat pozitivní.

Popsaná doporučení vycházejí z pozorování zvyklostí našich klientů a jejich rodinných příslušníků.

Prevence je důležitá -  to stále platí

Zlepšujte dýchání a trénujte odkašlávání

Pravidelné zlepšování dechových funkcí doporučujeme všem. Zapojte dechové cviky například do ranních rozcviček nebo třeba když si dopřejete malé zastavení v přírodě, na slunci…

Pro kvadruplegiky a vyšší paraplegiky by dechové cvičení mělo být pravidelné a cílenější. Většina z vás trénovala dechové funkce na spinálních jednotkách a rehabilitačních ústavech. Dechová cvičení nejsou náročná a některá z nich můžete zvládat i bez asistence. Pokud máte doma respirační pomůcky, neváhejte je použít. Neváhejte nacvičovat také odkašlávání. Kašel je důležitý pro udržování plic bez hlenů, čímž zabraňuje množení infektu.
Trénink dýchání zařaďte každý den a to i několikrát.

Naši fyzioterapeuti pro vás chystají praktické typy, jak na to. Pokud potřebujete individuální poradenství k dechovým cvičením nebo využití respiračních pomůcek, ozvěte se nejlépe na jejich mailové adresy.

Nezapomeňte na desinfekci ráfků, kol, obručí

Koronavirus je držák, na mědi vydrží 12 hodin, na oceli a plastu až 72 hodin!!

Pokud jste byli venku, otřete si pokaždé kola a ráfky. Pokud máte možnost, střídejte jeden vozík na doma, druhý na ven. Pokud používáte jednorázové nebo jiné rukavice nesundávejte je ústy!

20200401_051350 

20200401_051212

Myjte si správně ruce.

https://www.facebook.com/lushcr/videos/835147130302198/

Dezinfekční prostředek na ruce funguje dobře a lze ho použít i venku. Aby měl správnou účinnost, měl by obsahovat alespoň 70 % alkoholu. Momentálně není taková desinfekce běžně k dostání, ale věříme, že se situace brzy změní, protože se mnoho českých firem zapojilo do jejich výroby.
Po použití dezinfekce použijte ochranný krém.

Tip: Pokud nemáte po ruce desinfekci, můžete v nouzi použít i absint nebo slivovici.

Další doporučení

Hodně klientů používá ústa k pomoci při různých činnostech. Pokuste se jejich užívání omezit zejména venku, ale i doma. Ústa jsou pro COVID-19 hlavní vstupní branou do vašeho těla.

Po kontaktu s chodícími si oplachujte obličej. Jak známo, všechno padá díky gravitaci dolů, i prach a kapénky.

Pro nákupy a další zařizování využijte služby v místě bydliště. Pravděpodobně i ve vašem okolí působí dobrovolníci, kteří mohou nakoupit a zařídit potřebné. Pokud o takových službách nevíte – neváhejte zavolat našim sociálním pracovnicím a ty vám pomohou zmapovat vaše okolí.

Dbejte na zvýšenou hygienu při a po cévkování a vyprazdňování stolice.

Omezte kouření nebo ještě lépe přestaňte kouřit, kouření zhoršuje průběh nemoci.

Pokud máte otevřenou ránu (dekubit, spálenina) snažte se ji co nejrychleji dohojit.

Hydratace je vždy důležitá. Snažte se pít každou hodinu, když jste vzhůru. Stačí 100 – 150 ml. Toto množství tekutin zvýší hydrataci vašeho těla bez výrazného ovlivnění naplnění močového měchýře.

Pokuste se, i přes přísná opatření a značná omezení, každý den vyrazit na čerstvý vzduch. Vyjeďte na zahrádku, terasu, lesní cestu. Pobyt venku přispívá ke zvyšování vaší obranyschopnosti. Vitamín D získaný ze slunce významně podporuje imunitu.

Pokud se dostanete do situace, kdy využijete roušku, nezapomeňte o ní správně pečovat: Jak správně používat látkovou roušku?

Připravte si kontakty na svého praktického lékaře a hygienickou stanici, přečtěte si doporučení stránkách https://koronavirus.mzcr.cz/.

Co dělat, pokud máte podezření na COVID-19?

K hlavním příznakům tohoto onemocnění patří horečka, kašel, pocit zhoršeného dýchání, dušnost, únava a bolest hlavy.
Zůstaňte doma a kontaktujte svého praktického lékaře nebo krajskou hygienickou stanici. Pravděpodobně vás přijede někdo otestovat domů, nechoďte na odběrová místa.

1212 je informační linka, kde vám také poradí.

V případě, že máte horečku a zhoršené dýchání volejte 155 a sdělte jim, že máte podezření na COVID-19 a že jste člověk s poraněním míchy, na vozíku nebo se zhoršenou mobilitou.

Co vám pomůže

Být na tuto zprávu připravení a mít vše promyšleno. Pokud jste infikovaní, neznamená to, že musíte být nutně hospitalizovaní. Zaleží na tom, jak bude zajištěná vaše asistenční péče.
Pro případ, že budete hospitalizovaní, si připravte potřebné antidekubitní pomůcky, cévky, pleny, čípky. Informujte ošetřující personál o zvýšených rizicích vzniku dekubitů a nutnosti polohování a využití antidekubitních matrací. Informujte ho o prevenci uroinfekcí, o specificích vyprazdňování stolice a předložte kartičku autonomní dysreflexie.

Zdravotní stav můžete konzultovat na Spinální jednotce FN Motol na telefonu 224 439 207 nebo 224 439 253.


Přejeme vám, ať jste zdrávi!