Proto je třeba vzít tuto situaci do vlastních rukou a sestavit si pevný denní režim, který nám umožní se z toho takzvaně „nezbláznit“. Den rozdělený do několika bloků vyplněných spánkem, relaxací, jídlem, prací, vzděláváním se a pohybem je klíčem k úspěšnému proplutí tímto obdobím.
I stravovací režim by měl podléhat určitému řádu. Důležitá je pravidelnost, kdy za den sníme 3-5 porcí stravy v přibližně stejnou dobu. Méně než 3 porce je většinou nedostatečné a více než 5 porcí bývá příliš. U osob po poranění míchy se většinou ukazuje, že 3 jídla za den jsou ideální. Avšak pro někoho, kdo si dává opravdu malé porce, bude lepší režim 5 jídel. Ať už jíme třikrát nebo pětkrát denně, platí zásada, že bychom další jídlo neměli jíst, dokud není náš žaludek prázdný po tom předchozím.
Dalším faktorem je energetická hodnota stravy. Vzhledem k omezenému pohybu potřebujeme i méně energie, energetický příjem bychom tedy měli mírně snížit. V praxi to znamená mít ve svém jídelníčku minimum vysoce energetických potravin s vysokým obsahem tuku (a často i cukru) a minimum alkoholu. Na rozdíl od sacharidů a bílkovin, u nichž z 1 gramu získáme 17 kJ (4 kcal), nám tuky přináší energii dvojnásobnou (1 gram = 38 kJ/9 kcal). Obsah energie v alkoholu (ethanolu) je 29 kJ (7 kcal) v 1 gramu. Neobávejte se tedy pečiva a příloh (=sacharidy), ale spíše tučného sýru, salámu či čokolády (=tuk). „Rizikové“ potraviny a jejich vhodné alternativy ukazuje tabulka.
Vysoce energetické potraviny | Energie kJ/kcal na 100 g |
Tuky g na 100 g |
Vhodné alternativy | Energie kJ/kcal na 100 g |
Tuky g na 100 g |
trvanlivý salám | 1850/442 | 37 | šunka kuřecí/vepřová | 440/105 | 2 |
paštika játrová | 1300/311 | 30 | tuňák ve vlastní šťávě | 471/113 | < 1 |
kachna průměr | 1600/384 | 37 | kuřecí prsa (bez kůže) | 630/150 | 3 |
vepřová tlačenka | 1050/251 | 20 | vejce 2 ks | 600/140 | 10 |
párky průměr | 1300/311 | 28 | filé z tresky | 320/76 | < 1 |
tavený sýr | 1100/266 | 22 | cottage | 455/108 | 6 |
hermelín | 1400/334 | 28 | mozarella light | 689/164 | 8,5 |
eidam 45 % | 1434/342 | 26 | olomoucké tvarůžky | 524/125 | < 1 |
majonéza | 2840/678 | 75 | jogurt bílý průměr | 270/64 | 3 |
smetana 33% | 1360/325 | 34 | jogurt ovocný průměr | 380/90 | 3 |
Pribináček | 998/238 | 16 | Termix | 526/125 | 2 |
Florian | 620/148 | 8,4 | puding domácí | 390/93 | 1,6 |
croissant plněný | 1847/441 | 28 | Madeta tvaroh s jogurtem | 386/92 | 1,2 |
čokoláda mléčná/hořká | 2230/532 | 30 / 40 | nanuk Míša (1 ks) | 530/126 | 7,7 |
závin jablečný | 1650/298 | 16 | nanuk Mrož (1 ks) | 384/92 | 6 |
pražené mandle | 2700/645 | 56 | zelené olivy | 581/139 | 14 |
Zdroj: www.kaloricketabulky.cz (průměrné hodnoty)