Prožíváme náročné období, ve kterém je často problém udržet jakýkoli režim. A ten je přitom tak zásadní. Energetický výdej, u osob po poranění míchy už tak omezený, se v tomto období ještě snižuje. Zároveň máme více času myslet na jídlo a motáme se doma kolem nebezpečných, leč „strategických“ potravinových zásob. K tomu je u někoho bohužel třeba přičíst zhoršení psychiky vedoucí často ke zvýšené chuti na alkohol. A je z toho koktejl, který skončí přinejmenším nárůstem hmotnosti.

Text: Aneta Sadílková, nutriční terapeutka

Proto je třeba vzít tuto situaci do vlastních rukou a sestavit si pevný denní režim, který nám umožní se z toho takzvaně „nezbláznit“. Den rozdělený do několika bloků vyplněných spánkem, relaxací, jídlem, prací, vzděláváním se a pohybem je klíčem k úspěšnému proplutí tímto obdobím.
I stravovací režim by měl podléhat určitému řádu. Důležitá je pravidelnost, kdy za den sníme 3-5 porcí stravy v přibližně stejnou dobu. Méně než 3 porce je většinou nedostatečné a více než 5 porcí bývá příliš. U osob po poranění míchy se většinou ukazuje, že 3 jídla za den jsou ideální. Avšak pro někoho, kdo si dává opravdu malé porce, bude lepší režim 5 jídel. Ať už jíme třikrát nebo pětkrát denně, platí zásada, že bychom další jídlo neměli jíst, dokud není náš žaludek prázdný po tom předchozím.
Dalším faktorem je energetická hodnota stravy. Vzhledem k omezenému pohybu potřebujeme i méně energie, energetický příjem bychom tedy měli mírně snížit. V praxi to znamená mít ve svém jídelníčku minimum vysoce energetických potravin s vysokým obsahem tuku (a často i cukru) a minimum alkoholu. Na rozdíl od sacharidů a bílkovin, u nichž z 1 gramu získáme 17 kJ (4 kcal), nám tuky přináší energii dvojnásobnou (1 gram = 38 kJ/9 kcal). Obsah energie v alkoholu (ethanolu) je 29 kJ (7 kcal) v 1 gramu. Neobávejte se tedy pečiva a příloh (=sacharidy), ale spíše tučného sýru, salámu či čokolády (=tuk). „Rizikové“ potraviny a jejich vhodné alternativy ukazuje tabulka.

Vysoce energetické potraviny Energie kJ/kcal na 100 g
Tuky g na 100 g
Vhodné alternativy Energie kJ/kcal na 100 g
Tuky g na 100 g
trvanlivý salám 1850/442 37 šunka kuřecí/vepřová 440/105 2
paštika játrová 1300/311 30 tuňák ve vlastní šťávě 471/113 < 1
kachna průměr 1600/384 37 kuřecí prsa (bez kůže) 630/150 3
vepřová tlačenka 1050/251 20 vejce 2 ks 600/140 10
párky průměr 1300/311 28 filé z tresky 320/76 < 1
tavený sýr 1100/266 22 cottage 455/108 6
hermelín 1400/334 28 mozarella light 689/164 8,5
eidam 45 % 1434/342 26 olomoucké tvarůžky 524/125 < 1
majonéza  2840/678 75 jogurt bílý průměr 270/64 3
smetana 33% 1360/325 34 jogurt ovocný průměr 380/90 3
Pribináček 998/238 16 Termix 526/125 2
Florian 620/148 8,4 puding domácí 390/93 1,6
croissant plněný 1847/441 28 Madeta tvaroh s jogurtem 386/92 1,2
čokoláda mléčná/hořká 2230/532 30 / 40 nanuk Míša (1 ks) 530/126 7,7
závin jablečný 1650/298 16 nanuk Mrož (1 ks)  384/92 6
pražené mandle 2700/645 56 zelené olivy 581/139 14

Zdroj: www.kaloricketabulky.cz (průměrné hodnoty)