Guláš, steaky, žebírka, rizoto, bramboračka, slaný štrúdl, palačinky, vajíčka se slaninou na cibulce... Ač se to tak může zdát, nemluvím o jídelním lístku v restauraci, ale o častém cíli klientů sociálně rehabilitačního pobytu v Centru Paraple. Díky speciálně upravené kuchyňce tu totiž nácvik vaření probíhá velmi často.

Zdroj: Magazín Paraple, květen 2022
Text: Jiří Čeloud, instruktor nácviku soběstačnosti Centra Paraple
Foto: Jiří Čeloud

Naši klienti často nemohou ve svých původních neupravených kuchyních bez speciálních pomůcek plnohodnotně vařit. A nejde jen o kuchyni. S míšním poraněním jde v naprosté většině případů o závažnou změnu, která se však nepojí pouze přímo s vozíkem. Mnoho klientů je schopno chůze, ale mají například zhoršenou funkci jemné motoriky nebo ortostatickou hypotenzi (nízký tlak při změně polohy), což oboje zásadně ovlivňuje bezpečnost a práceschopnost.

Nyní zabrousíme do úprav kuchyně trochu detailněji. Představte si, že si do své současné kuchyně sednete na vozíku. Vlastně vyzkoušejte si to třeba jen s židlí na kolečkách. Dosáhnete na všechny potraviny? A co na kuchyňské náčiní? Vidíte do hrnce na sporáku? Zapnete digestoř? To a mnoho dalšího lze upravit, jen je třeba mít možnost se inspirovat a zkoušet.

Klienti si samozřejmě mohou zadat do vyhledávače na internetu „bezbariérové kuchyně“ a načerpat mnoho tipů. U nás si ale mohou vše vyzkoušet za podpory ergoterapeutky a instruktora nácviku soběstačnosti. Zkusit, o kolik snazší je vaření, když se dá vozíkem zajet pod varnou a pracovní desku nebo dřez, které jsou v ideální výšce. Jak je fajn dosáhnout na všechny kuchyňské instrumenty a jak snadné je krájet ingredience ergonomickým nožem či speciálním nožem pro tetraplegiky.

Pokud se najde vhodná kombinace úprav a pomůcek, může se stát vaření důstojnějším, nebo dokonce zcela plnohodnotným. A není nutně třeba vyměnit celou kuchyni za novou, jistě finančně nákladnou, možná postačí jen drobnější změny.

Pokud o přestavbě kuchyně přemýšlíte a chcete téma více prodiskutovat, máte možnost na sociálně-rehabilitačním pobytu nebo si můžete domluvit termín konzultace v naší ergoporadně (tel.: 606 067 151).

Kuřecí stehna naložená v marinádě z bílého vína, sójové omáčky, zázvoru, česneku a chilli papriček. Mistr Zdeněk s mnohaletými zkušenostmi z restaurace dává základ našemu odpolednímu vaření. Nakrájel jen polovinu masa. Tu druhou nechal ostatním. Krájení masa je pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou dost složité.
1

Proto využíváme speciální úchopové rukavice a různé ergonomické nože. Na fotografii je klient Radek s nožem s vertikální rukojetí.
2

Vybírat je opravdu z čeho. Občas se dokonce najde klient, který přiveze brusku a nože nabrousí, to se pak pracuje jedna radost.
3

Když je u stolu plno, dá se krájet i na prkénku na klíně. Za klientkou Romanou je vidět upravená varná deska, pod kterou může člověk na vozíku zajet a pohodlně vařit. Přepínačem nalevo se dá elektricky nastavit jednak výška desky od země, pak také výška horních skříněk, aby do nich klienti dobře dosáhli a zároveň jim při vaření nepřekážely.
4

Když je třeba přidržet pohyblivé prkénko a není čas jet pro protiskluznou podložku, pomohou další ruce. Ukázka perfektní spolupráce.
5

Detail na speciální nůž pro tetraplegiky. Díky stahující objímce přes hranu ruky nesklouzne a není tak třeba úchopová rukavice. Také lze nastavit úhel čepele od rukojeti. Nůž je vhodný pro praváky i leváky.
6

O práci se podělí všichni zúčastnění. Klientka Vendy se i přes zhoršenou funkci ruky statečně pere s lisovačem na česnek.
7

Lidka pomáhá Vendy s otevřením oleje. Vendy se pouští do smažení další části pokrmu. Vaříme pro celkem osm lidí. Klienti se u plotny pěkně vystřídají a vyzkoušejí si tak většinu činností s vařením spojených.
10

Používáme běžné kuchyňské nádobí, v tomto případě pánev kompatibilní s indukční varnou deskou, u které je snížené riziko popálení.
9

Vaříme kung-pao. Zbyšek přesně dodržuje vybraný recept.
8

Joystick Zbyškova elektrického vozíku lze posunout dozadu, díky tomu může najet k plotně až nadoraz. S přemístěním masa z rendlíku do pánve se zeleninou ochotně pomůže Radek.
11

Společně hodujeme u velkého stolu ve vedlejší klubovně. Výsledek stojí za to. O to víc, když se sejde prima parta. A ta se sejde vždycky!
12