Zdroj: Magazín Paraple, listopad 2023
Text: Šárka Jelínková, ergoterapeutka Centra Paraple
Foto: Libor Bohdalecký, Alice Valehrachová, Petr Miškovský, archiv Centra Paraple
Pracovní plocha by měla být co nejvíce přístupná a prostor uzpůsoben tak, aby bylo vše na dosah. Optimální je, pokud je možné zajet pod plochu vozíkem. Totéž platí pro dřez a varnou desku. Praktičtější je vždy přední přístup.
Dnes již lze mít výškově nastavitelnou pracovní plochu, varnou desku či poličky. Výhodou je praktičnost a větší komfort, pokud kuchyň využívá více členů rodiny.
Pro dosáhnutí na poličku lze kromě elektricky nastavitelné výšky mít také výsuvné poličky. Opět buď elektronicky pomocí spínače, nebo mechanicky.
Velké spotřebiče, jako je trouba, je praktičtější mít nad úrovní pasu, abyste byli schopni položit si pekáč/formu na klín s velkým prkénkem pro snadný přesun nádoby na pracovní plochu bez popálení.
Někdy se to nezdá, ale i drobná úprava může pomoci. Přístupné zásuvky nejsou výjimkou. Kuchyňské náčiní se již dá pořídit s ohledem na ergonomii, případně ho lze upravit podle individuálních potřeb. A přitom může i hezky vypadat.
Na pobytu si klienti mohou v naší cvičné kuchyňce prakticky vyzkoušet jednotlivé úpravy kuchyňského vybavení a zjistit, že vařit může opravdu kdokoli. Na našich odpoledních workshopech společně nejčastěji vaříme guláš.
Téma bezbariérových úprav kuchyně, výběru vhodných pomůcek, nácviku úchopu ad. může být jedním z cílů sociálně-rehabilitačních pobytů. Ale může jít i o náplň návštěvy ergoterapeutické poradny mimo pobyt.
Víme, že jste důvtipní a vynalézaví. Pokud máte nějakou vlastní vychytávku, jak si usnadnit život v kuchyni, dejte nám vědět na e-mail %8EuRW%_7bAu5f56LTCk8Zfd05pJ nebo při osobním setkání. Pokud váš způsob, úpravu pomůcky apod. nebudeme znát, rádi je zařadíme do našich rad a pošleme do dalších domácností.